Möt Kuapa Kokoo

Kakaokooperativet Kuapa Kokoo (som betyder ”god kakaobonde” på twi) bildades 1993 i Ghana. Kakaobönder, tillsammans med visionären Nana Frimpong Abrebrese, gick ihop och startade ett kooperativ som skulle odla och sälja dess egna kakao till kakaoböndernas egna vinst. Verksamheten etablerades i 22 bysamhällen med ungefär 2000 medlemmar. Idag har kooperativet spridit sig till 1200 byar i fem regioner.
Kuapa Kokoo är det största Fairtrade- certifierade kakaokooperativet i världen och drivs av ca 87000 medlemmar. Genom demokratiska beslut om premie och vinstutdelning har Kuapa Kokoo säkrat hälsa, sjukvård och skolgång för sina arbetare och deras barn. De har bl.a. öppnat skolor och hälsocenter samt startat kvinnogrupper där kvinnorna erbjuds
mikrolån för att starta fler inkomstgenerande verksamheter.

Kakaon som Kuapa Kokoo producerar exporteras till Europa där Divine Chocolate Ltd tillverkar chokladen. Anledningen till varför chokladen inte tillverkas i Ghana är de långa transporten och det varma och fuktiga klimatet i Ghana som gör det svårt att tillverka choklad av hög kvalitet. Istället har man startat Divine Chocolate. Kuapa Kokoo äger 44 % av Divine Chocolate Ltd och har två medlemmar i styrelsen.

Kuapa Kokoos motto är “Papa Paa” som betyder “Det bästa av det bästa”.

Importör: The House of Fair Trade

Butiker: Fair Trade Återförsäljare

 

Kuapa Kokoo

Ghana spela upp
Produkter

Produkter

Kuapa Kokoo odlar den gudomliga kakaon till chokladmärket Divine Chocolate. Det finns många olika sorter, bland annat mörk, vit, mjölk, hasselnöt, havssalt m.m. Chokladkakorna importeras av WFTO-medlemmen The House of Fair Trade och säljs i bl.a. Världsbutiker och Fair Trade Shop. Produkterna finns även att köpa i dagligvaruhandeln.