Möt Asomadek Mujeres

Välorganiserade, ordningsamma och högst kvalitetsmedvetna skapar 245 mayakvinnor en framtid tillsammans. Mayakooperativet genererar försörjning för sina medlemmar och deras familjer samt ser till att alla kvinnorna kan skriva och läsa och vidareutbildar i kvinnors rättigheter, design, organisationskunskap och annat nödvändigt.

Mayakvinnorna färgar bambutråden i en mångfald av färger som sedan vävs till underbart mjuka tyger på kvinnornas midjevävar. Både färgningen och midjevävandet sker helt för hand, ett hantverk som kräver både konstnärligt sinne och noggrannhet. Genom århundradena har midjeväven varit det traditionella sättet som mayakvinnor vävt textilier på, en kunskap som förs vidare från mor till dotter.

”Kvinnorna väver i sina egna hem”, säger Maria Cuc, kvalitetsansvarig på kooperativet. Två större hus med samlingssal finns ute bland bergen i anslutning till där medlemmarna bor. Där har man möten och genomgångar inför beställningar, inlämning av sjalarna man vävt hemma, samt det kanske allra viktigaste – löneutbetalningarna som sker två gånger i månaden.

Rosa som är ansvarig och utbildad färgare arbetar ofta med att få fram nya härliga nyanser till den bambutråd som vävs till sjalar. Alla medlemmarna är utbildade inom kooperativet för att kunna hålla en hög kvalitet på vävarna. En bit som är ca 40 centimeter bred och tre meter långa tar cirka tre till tre och en halv dag att väva. Betalningen är mer än dubbelt (ofta tredubbel) för vad de skulle få om de sålde väven för den lokala marknaden.

Varje kvinna får också ett års utdelning av extra bonus sam ”hälso-pengar” vid varje årsslut. ”Självklart skulle vi vilja kunna betala ännu mer, men vi konkurrerar med billiga produkter på industri-och datoriserade vävstolar så vi måste tänka på att få ihop arbete till medlemmarna samtidigt som vi balanserar vinst och betalning.” påpekar Maria Cuc samtidigt som hon fortsätter att kontroller de nya sjalarna som nyss kommit in från vävstugan bland bergen.

Importör: Fair Monkey

Butiker: Fair Trade Återförsäljare

 

Asomadek

Guatemala
Produkter

Produkter

Asomadek Mujeres tillverkar accessoarer, sjalar och ponchos av bambutråd. Deras produkter importeras av WFTO-medlemmen Fair Monkey.